OPERA BAR - MESING    
       
 

Nekdanji kulturni hram, prvotno imenovan Mesing, kasneje pa je zaradi bližine opere in predvsem pogostih obiskovalcev iz tega kulturnega področja preimenovan v Opera bar.

Opera bar v središču Ljubljane je bil kot rečeno že od nekdaj zbirališče umetnikov in intelektualcev. Z današnjo podobo, ki sta jo ustvarila arhitekta Vesna Vozlič Košir in Matej Vozlič pa je Ljubljanska Promenada s tem projektom znova pridobila značaj enkratne meščanske poteze.

V ambient sta poskušala ujeti kanček nostalgije nekdanjega ¨Mesing bara¨ ter slediti (tej) tradiciji da ostaja Opera bar zbirališče srednje in starejše meščanske generacije, tistih, ki si ob dobri kavi radi izmenjujejo mnenja.

Meščanska kavarna kot pojem, ki ga je pri nas obudil že pred leti s svojimi prispevki etnolog Damjan Osevc, je končno ugledala luč. Resda v sodobni obliki, vendar času in maniram našega meščanstva nadvse primerno.

Lokal sestavljajo trije prostori, prvi s točilnim pultom je najbolj kavarniški in bučen, skozenj stopimo v bolj neupadljiv kotiček za nekadilce, v zgornje nadstropje, ali bolje rečeno na galerijo, pa se lahko umaknejo mirne družbe, skratka tisti, ki jim divje razpravljanje ni pri srcu. V našem lokalu prevladujejo tople, naravne barve, pisane okrasne blazine pa vabijo, da se udobno naslonite ali jih mehko stisnete v naročje. Dodatke in likovno estetiko Opera bara navdihujejo avstralski domorodci Aboridžini, od mehko oranžne poslikave na stropu do skulptur in mask, ki opazujejo Vas iz tabernakljev v stenah.

K celostni podobi prostora je nedvomno veliko pripomogel sam lastnik lokala, ki je avstralski slovenec. Sicer pa se lastnikov izvor kaj hitro razkrije že ob samem pogledu na velik stenski ekran, na katerem se menjavajo projekcijski posnetki avstralskih naravnih čudes in živali. Kljub izletu v deželo ¨down under¨ je kavarna evropska in sodobna in kot nekdanji ¨Mesing bar¨ privablja meščane naše prestolnice tako s svojo podobo kot ponudbo.

V trendovskem okolju se bodo odlično počutili tudi zahtevnejši gostje. Mlada in izkušena strežna posadka pa Vam pomaga pri izbiri vseh vrst pijač, pa naj gre za vrhunska vina, koktejle, čaje, konjake itd.

V ambientu z avstralskim priokusom in živahno glasbo Vas pričakujemo na Cankarjevi ulici 12, ob nekdanji glavni promenadi proti Tivoliju.